Psykoterapia | Taideterapia | Perheterapia | Pariterapia | Ryhmätaideterapia | Oulu | Aava Mieli | Psykoterapiakulma
Aava Mieli

Nimeni on Asta Heikkinen. Koulutukseltani olen Valviran laillistama psykoterapeutti, erityistason perheterapeutti (3,5 vuotta, valm. 2009) sekä ratkaisukeskeinen taidepsykoterapeutti (2,5 vuotta, valm. 2013). Pohjakoulutukseltani ole sosionomi (AMK) ja työskennellyt valmistumisestani (2004) asti eli viimeiset 10 vuotta lastensuojelussa. Lastensuojelun kentältä olen saanut kokemusta erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä sekä ammattitaitoa ja näkökulmaa perheiden kohtaamiseen. Näitä taitoja voin hyödyntää toimiessani nyt myös yksityisenä psykoterapeuttina.

Työskentelytapani on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen eli ongelmien sijaan keskitytään vahvuuksien löytämiseen ja valoisamman tulevaisuuden luomiseen. Terapiatyöskentelyn painopiste on tavoitteissa jotka asiakas itse määrittää, onhan hän itse elämänsä paras asiantuntija. Tästä käynnistyy prosessi, joka vaiheittain etenee kohti asetettuja tavoitteita. Ratkaisukeskeisessä terapiassa puhutaan myös asiakkaan aiemmista elämäntapahtumista, tarpeen mukaan joskus enemmän, joskus vähemmän. Uusi näkökulma menneeseen voi selkeyttää ajatuksia myös nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Minun rooli terapeuttina on olla vierellä kulkija, kuunnella, ja auttaa asiakasta (kysymyksillä ja erilaisten menetelmien avulla) löytämään itsestään ratkaisun avaimet.

Erityisosaamisalueeni on luovien ja toiminnallisten menetelmien käyttö osana terapiaprosessia. Aina asiakkaan niin halutessaan luovat menetelmät voidaan ottaa osaksi työskentelyä esim. rentoutumisharjoitukset, mielikuvamatkailu, kuvien tekeminen eri keinoin (maalaaminen, piirtäminen, kollaasit jne.), savi, valokuvien ja musiikki käyttö. Joskus kuvallinen työskentely toimii sanojen apuvälineenä ja joskus niiden korvikkeena, jos sanoja ei ole. Luovassa terapeuttisessa työskentelyprosessissa voidaan repiä tai koota, peittää tai lisätä, kokeilla tai poistaa turvallisessa ilmapiirissä terapeutin läsnä ollessa.